Actueel & kennis

Grootste houtbouwproject komt in Nederland

Nieuws 22 september 2022 Hans Lormans (Hamlet)

Het grootste houten woningbouwproject van Europa, met een totale vloeroppervlakte van 18.700 M2, zal in de lente van 2023 verrijzen in groeigemeente Heerhugowaard. De benodigde 7.300M3 hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk. Merosch werkt mee aan dit project als integrale duurzaamheidsadviseur.

Woningen voor starters en gezinnen

Het grootschalige houtbouwproject, dat de naam Woodstone heeft meegekregen, zal bestaan uit 5 woontorens met 204 appartementen. De torens, waarvan de hoogste 12 verdiepingen telt, worden vanaf de eerste verdieping helemaal in CLT (cross laminated timber) uitgevoerd, inclusief de liftschachten en trappenhuizen.
De woningen zijn bedoeld voor een brede groep, waarbij kopers kunnen kiezen uit diverse woningoppervlaktes van 45M2 tot ruim 200M2.

Eerst het casco

Om vroegtijdig zekerheid te verschaffen over de bouwkundige en economische haalbaarheid van het project, ontwierp Hamlet eerst de houten CLT casco’s op basis van de principes van ‘Design for Manufacturing and Assembly’. “Daarbij gaat het erom dat we zowel constructief, productiematig, logistiek én ten aanzien van bouwgemak en bouwtijd tot het meest efficiënte ontwerp komen. Het is een geïntegreerd proces. Eerst worden de casco’s ontworpen en daarna wordt pas invulling gegeven aan de woningplattegronden en aan de gevels”, aldus Hans Lormans, oprichter en directeur van Hamlet.

Economische haalbaar

Volgens Niek Schaap, senior projectontwikkelaar bij De Nijs Projectontwikkeling en verantwoordelijk voor het Woodstone project, is de aanpak van dit project inderdaad anders dan gebruikelijk, maar zeker voor herhaling vatbaar. “Door van binnen naar buiten te ontwerpen krijg je een efficiënt te bouwen casco en ontstaat er een heel duidelijk uitgangspunt voor de architecten die met de woningen en gevels aan de slag gaan. Binnen de kaders van het casco moeten dan de oplossingen gezocht worden. Dat is even wennen, maar als ontwikkelaar heb je wel de zekerheid dat het project wat betreft de CLT toepassing technisch en economisch haalbaar is”, aldus Niek Schaap.

We zijn trots op dit project en op de fijne samenwerking met alle betrokkenen. Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen B.V., Mecanoo, Boparai Associates, Pieters Bouwtechniek, Arup en Merosch

Merosch verzorgt voor De Nijs Projectontwikkeling een integrale duurzaamheidsvisie inclusief een duurzaamheidsprogramma van eisen.

Actueel & kennis