Actueel & kennis
In Amsterdam Zuidoost worden 3 torens van het iconische gebouw het Zandkasteel getransformeerd van voormalig ING-hoofdkantoor naar internationale school. Er wordt in deze transformatie maximaal ingezet op circulariteit. Deze circulaire transformatie zorgt voor veel technische en procesmatige uitdagingen, maar bovenal voor veel mooie (circulaire) resultaten. In deze blogreeks praat ik u elk kwartaal bij over de leerpunten en opbrengsten van het transformatieproces.
Op dit moment bevinden de torens A, B en C van het project het Zandkasteel zich in fase 1: de renovatie. In deze fase worden tot het einde van dit kalenderjaar bestaande materialen en installaties gedemonteerd en de buitenschil duurzaam gerenoveerd.
De gedemonteerde materialen worden weer toegepast in fase 2: de transformatie. In de transformatiefase worden de torens A, B en C van het gebouw namelijk getransformeerd tot school, deze fase zal van start gaan vanaf begin 2022. De onderdelen die momenteel worden gedemonteerd voor hergebruik, bevinden zich bij leveranciers die deze producten weer tot nieuwstaat opknapt. Daarnaast worden veel materialen zonder demontage of verplaatsing hergebruikt.
Voor de onderdelen die niet in de torens A, B en C van het gebouw hergebruikt (kunnen) worden, wordt zoveel als mogelijk een nieuw leven elders gezocht, of een zo circulair mogelijk afvalscenario voor bedacht.
Materialen die direct worden hergebruikt, staan deels opgeslagen in het gebouw zelf. Hiervoor is de nodige opslagruimte in het gebouw gereserveerd. Het is belangrijk dat deze producten goed beschermd en veilig opgeslagen worden, zodat hergebruik gemaximaliseerd wordt. Voor terugplaatsing worden de her te gebruiken componenten nogmaals gecontroleerd, schoongemaakt en, indien nodig, hersteld. Op de onderstaande afbeeldingen zijn bijvoorbeeld de bestaande multizuilen en toevoerroosters voor de ventilatie te zien.
Qua indeling en bezettingsgraad is de situatie in het Zandkasteel na de transformatie volledig anders. Sommige hergebruikte installaties zijn ruim 30 jaar oud en worden opgeknapt. Toch wordt grootschalig hergebruik in dit gebouw gerealiseerd, vaak tegen geringe meerkosten of kostenneutraal of zelfs kostenbesparend. Als het hier kan, moet het overal kunnen! Actie, actie, actie!
Beelden: multizuilen en toevoerroosters wachtend op hun tweede leven