Terugblik: waar het begon
Mijn eerste project binnen Merosch is de circulaire renovatie van een ‘oude’ gymzaal uit 1955 tot onze nieuwe duurzame huisvesting. Bij Merosch heb ik de kans gekregen om mijn afstudeeronderzoek in de praktijk te realiseren. Hoe gaaf is dat? De geleerde theorie op school is aardig, maar de praktijk is de leerzaamste leerschool. Bij dit project ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met de verschillende thema’s: gezondheid, energie en circulariteit.
In de daaropvolgende projecten lag de focus veelal op het thema energie. Projecten van energieneutraal tot energieleverend. Van Raaks III tot Levels. Langzamerhand kwamen daar andere duurzaamheidsthema’s bij, denk aan biobased, klitmaatadaptatie, biodiversiteit, etc.
De duurzaamheidtransitie zorgt voor andere wensen en hogere eisen. De complexiteit neem toe. Waar voorheen de focus lag bij één thema is de nadruk steeds meer komen te liggen bij meerdere thema’s. Waarbij de integraliteit tussen de verschillende thema’s misschien wel het belangrijkste is. Integrale duurzaamheidtools als BREEAM, GPR-Gebouw, etc. worden steeds vaker ingezet. Een mooi project is Park Valley in Diemen waar GPR-Gebouw in de tenderfase is ingezet om duurzaamheid meetbaar te maken en te beoordelen. Dezelfde tool wordt bij het ontwerp en oplevering gebruikt om de duurzaamheidsambities te bewaken.
Maar laten we alsjeblieft ook oppassen met onze rekentools (theorie) en de gekoppelde rekenregels en wetten. Laten we ons niet blindstaren op de onmogelijkheden van de verschillende rekentools. Het is belangrijk om je niet te laten beperken in de duurzaamheidstransitie; aangezien de tools en wetten altijd achterlopen op de praktijk en actualiteit. Uiteindelijk gaat het erom wat we in de praktijk realiseren en niet op papier.